Assalamualaikum wr wb, dan Salam hormat,

Pokok kurma dari keluarga pokok palma merupakan antara pilihan landskap eksklusif yang mendapat perhatian. Dalam beberapa tahun terakhir, pokok kurma yang tergolong dalam keluarga palma semakin menjadi keutamaan untuk landskap yang eksklusif.

Pemilihan pokok kurma dapat mencipta pintu gerbang yang menarik untuk pelbagai premis seperti rumah banglo, taman mini, taman awam, resort, universiti, institut, bangunan kerajaan, ekspo, masjid, surau, dan sekolah tahfiz. Keunikan ini juga menarik perhatian majlis kerajaan tempatan seperti majlis daerah dan majlis perbandaran kerana pokok kurma sinonim dengan komuniti muslim dan mempraktikkan sunnah memakan buah kurma.

Keunikan pokok kurma juga diperhatikan di Putrajaya, di mana pokok ini dipilih oleh Perbadanan Putrajaya untuk menghiasi landskap jalan raya di wilayah itu dan telah menarik perhatian apabila mulai berbuah pada tahun 2018.

Majlis Perbandaran Kangar dan Majlis Perbandaran Alor Setar turut memasukkan pokok kurma dalam landskap jalan raya dan lebuh raya di bandar masing-masing.

Taman Tamadun Islam di Terengganu juga menonjolkan pokok kurma sebagai elemen landskap eksklusif untuk kawasan masjid.

Dataran Warisan Taiping dan Majlis Perbandaran Manjung juga telah memilih pokok kurma sebagai pokok hiasan eksklusif untuk meningkatkan keindahan bandar dan kawasan pelancongan masing-masing.

Beberapa tahun lalu, pokok kurma di Bulatan Jam Besar, Kota Bharu, turut menarik perhatian apabila berbuah dengan rancak, inisiatif yang dijalankan oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu.

Berita baik adalah bahawa pokok kurma bukan sahaja menjadi tarikan di utara semenanjung, tetapi juga di selatan. Kota Iskandar, Nusajaya Johor, mengalami perkembangan yang sama sejak 2014.

Berikut adalah koleksi gambar-gambar menarik yang mempamerkan pokok kurma yang kukuh dan subur.

 

 

(Untuk maklumat lanjut mengenai pembelian pokok kurma besar, sila layari laman web kami di: Cara Beli)

Jika anda memerlukan maklumat lanjut, boleh WhatsApp Puan Syieda di +60 19-269 6947.

Sorry, no posts matched your criteria.