4 Cara Menyelenggara Pokok Kurma Tercinta

Pokok kurma adalah sejenis pokok yang memerlukan penjagaan dan pemeliharaan yang khusus untuk memastikan kesihatan dan keberlangsungan hidupnya. Berikut adalah beberapa aspek penting dalam penjagaan pokok kurma:

Pengairan:

Pokok kurma, walaupun tahan terhadap keadaan kering, masih memerlukan pengairan secara berkala. Jumlah air yang diperlukan akan bergantung pada umur pokok, iklim, dan jenis tanah. Pokok kurma yang muda biasanya memerlukan pengairan yang lebih kerap berbanding pokok yang lebih tua. Untuk pokok yang baru ditanam, pastikan disiram setiap hari untuk sebulan pertama, kecuali pada hari hujan.

Pembajaan:

Pokok kurma perlu dibaja sekurang-kurangnya tiga kali setahun. Baja organik adalah pilihan yang terbaik kerana ia lebih lembut pada pokok. Anda boleh mendapatkan nasihat mengenai baja organik yang terbaik dari kedai input tani yang berhampiran.

Pemangkasan:

Pemangkasan adalah sebahagian penting dari penjagaan pokok kurma. Ia membantu untuk menjaga kesihatan pokok dan menggalakkan pertumbuhan baru. Buang sebarang daun atau pelepah yang mati atau rosak. Selepas pemangkasan, kecantikan pokok kurma akan lebih terserlah.

Kawalan Serangga Perosak:

Pokok kurma boleh menjadi sasaran kepada pelbagai jenis serangga perosak seperti kumbang, kutu tepung, tungau labah-labah, semut, dan anai-anai. Selain itu, pokok kurma juga boleh diserang oleh kulat. Oleh itu, amat penting untuk memerhatikan tanda-tanda serangan serangga perosak dan kulat, dan merawatnya dengan segera untuk mengelakkan kerosakan yang lebih serius kepada pokok.

Dengan melakukan penjagaan dan pemeliharaan yang betul, anda boleh memastikan pokok kurma anda sihat dan tahan lama.

Gambar di bawah ialah antara kerja kerja penjagaan pokok kurma besar yang kami lakukan untuk pelanggan pelanggan kami.

Pokok kurma adalah dalam kategori pokok hiasan premium. Penyelenggaraan secara berkala boleh mengurangkan risiko kematian pokok kurma sekaligus memastikan pertumbuhan yang subur.

Antara kerja kerja penyelenggaraan yang kami lakukan ialah seperti seperti pruning daun – pelepah, semburan racun kulat & serangga, semburan baja foliar, pemberian baja pokok, rawatan semut & anai anai.

Jika anda yang ada memiliki pokok kurma yang tidak terjaga dan inginkan khidmat penyelenggaraan, boleh WhatsApp Pn Syieda di talian 019 269 6947

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply